Курс за Blockchain Development

Креирај го твојот прв Smart Contract

Почеток: Април

Времетраење: 10 недели

Цена: 350 евра/ плаќање на рати

Ниво: почетник

Сертификат: Blockchain Developer

Запознај го инструкторот:

Димитар Бочваровски - Web Developer & Certified Ethereum Developer

Димитар е софтверски инженер со повеќе од 5 години искуство во областа на Web Development. Има работено на повеќе проекти поврзани со e-commerce, dashboards, domain name платформи и SaaS апликации. Веќе една година активно се занимава и ја изучува blockchain технологијата и се има здобиено со титула Certified Ethereum Developer од CensenSys Academy.

cropped-Academy-Logo-Final-2019-122x120-1-updraft-pre-smush-original.png

SMX - ЗА НАС

Како тим составен од млади лица полни со енергија и ентузијазам за учење и растење, ние во SourceMX Academy се стремиме да обезбедиме професионална обука за сите поединци кои сакаат да се стекнат со нови или да ги унапредат своите основни знаења и вештини од сферата на бизнис, маркетинг и ИТ индустријата.

Што имаме постигнато

0
години постоење
0 +
курсеви организирано
0 +
учесници
0
компании со кои соработуваме
quote

Што велат нашите учесници

Компании со кои соработуваме

Што по завршување на курс во SMX

Сертификат за успешно завршен курс

Видеа и задачи од сите предавања

Додавање во платформата на SMX

Што ќе научиш

Преку нашиот курс за Blockchain developemnt, ќе ги совладаш основите на Blockchain, која е неговата примена и каде најчесто се применува. Основите на Ehtereum, трансакциите кои се одвиваат таму и како тие се прикажуваат на самата мрежа.
Основната синтакса на Solidity, како и креирање на вашиот прв Smart Contract.

Овој курс ќе ти помогне да разберете како функционира светот на Blockchain и да го пронајдеш твојот сопствен пат во таа гранка.

Fundamentals

Ethereum Basics

Smart Contracts

Developer Tooling

Во кои области да ги искористиш вештините од овој курс

Оригиналниот концепт зад пронајдокот на блокчејн технологијата сè уште е одлична апликација. Трансферите на пари со користење на блокчејн може да бидат поевтини и побрзи од користењето на постоечките услуги за трансфер на пари.

Многу компании се појавија во текот на изминатите неколку години нудејќи децентрализирана размена на криптовалути. Користењето блокчејн за размена, овозможува побрзи и поевтини трансакции. Покрај тоа, децентрализираната размена не бара од инвеститорите да ги депонираат своите средства кај централизираниот орган, што значи дека тие одржуваат поголема контрола и безбедност.

Заемодавачите можат да користат блокчејн за да извршуваат заеми обезбедени преку паметни договори. Паметните договори изградени на блокчејн дозволуваат одредени настани автоматски да активираат работи како плаќање на услугата, повик за маржа, целосна отплата на заемот и ослободување на колатералот. Како резултат на тоа, обработката на заемите е побрза и поевтина, а заемодавачите можат да понудат подобри стапки.

Користењето паметни договори на блокчејн може да обезбеди поголема транспарентност за клиентите и давателите на осигурување. Снимањето на сите побарувања на блокчејн ќе ги спречи клиентите да поднесат дупликат тврдења за истиот настан. Понатаму, користењето паметни договори може да го забрза процесот на барателите да примаат плаќања.

Чувањето на податоци како што се вашиот број за социјално осигурување, датумот на раѓање и други информации за идентификација на јавна книга (на пример, блокчејн) всушност може да биде побезбедно од сегашните системи кои се поподложни на хакери. Блокчејн технологијата може да се користи за да се обезбеди пристап до информации за идентификација, а истовремено да се подобри пристапот за оние на кои им е потребна во индустриите како што се патувањето, здравството, финансиите и образованието.

За кој е наменет овој курс

За сите кои сакаат да влезат во светот на блокчејн девелопирање и да ги научат основите на блокчејнот и како се создава еден Smart Contract.

За сите кои сакаат да разберат како се прават трансакции во светот на криптовалути.

Секој кој што сака да започне кариера во блокчејн девелопирање, каде во 2021 беше најбарана вештина на Linkedin.

Пријавување

За да аплицирате на курсот за Blockchain пожелно е да се има познавање на некоја од технологиите како Python, C++, Javascript, но и било кој друг framework. Меѓутоа, не претставува одлучувачки фактор за тоа кој може да аплицира, бидејќи најмногу акцент ставаме на висока мотивација и посветеност кон учење нова вештина. Процесот на апликација е следен. Мора успешно да ги пополните наведените полиња и да ни испратите ваше CV наведувајќи го вашето образование, ако имате претходно работно искуство и вашите квалитети. Апликациите ќе се прифаќаат до 8-ми април. Во периодот до крајниот рок, секој кандидат ќе биде контактиран и ќе договориме доколку е потребно дополнителни Zoom повици.

НЕКОЛКУ ВАЖНИ ТОЧКИ:

Време:

1.30 мин предавање

Распоред

10 Недели

Zoom

Online предавања

Цена

350 €

Оставете контакт информации и нашиот тим ќе Ве контактира со повеќе информации и детали околу курсот.
 

1. Fundamentals
a. Theory
– Working with Private and Public Keys
– Hash Functions
– Digital Signatures
– Consensus & Trustless Consensus
– What is a Block? Chain of Blocks
– Proof of Work in Ethereum
– Blockchain Forks
– The Mental Model for Basic Blockchain Architecture
– Configurations for Different Blockchain Networks
b. Live Sessions (Practice)
– Cryptographic Fundamentals and MetaMask
– Fork a Github Repo, VSCode and Hashing Exercise
– How to Stay Safe using Cryptocurrencies
c. Quiz
– Fundamentals Test
2. Ethereum Basics
a. Theory
– Ethereum Background and History
– Identity on Ethereum: Externally Owned Accounts (EOAs) and Smart Contracts
– Nodes
– Transactions
– Gas and Fees
– Ethereum Structure
– Ethereum Networks
– Sending Transactions
– Merkle Trees
b. Live Sessions (Practice)
– Generating Ethereum accounts in JavaScript
– What is an Ethereum Client? Running Go-Ethereum (Geth)
– Working with Hyperledger Besu
3. Smart Contracts
a. Theory
– Smart Contracts and the EVM
– Solidity Data Types and Variables
– Solidity Functions
– Solidity Storage and Memory
– Solidity Contract Structure
– Smart Contract ABI
– Solidity Events and Logs
– Inheritance and Interfaces
– Smart Contract Best Practices
– Solidity Pitfalls and Attacks
– Smart Contract Pitfalls and Attacks
– Smart Contract Safety Checklist
b. Live Session (Practice)
– Introduction to Remix & Truffle Suite
– Hands-on Intro to Solidity and Smart Contracts
– Walk-through the Smart Contract Exercises
– Inter-Contract Execution
– Introduction to ChainLink and OpenZeppelin??
c. Exercises
– Simple Bank Exercise
– Supply Chain Exercise
d. Quizzes
– Solidity Test
– Smart Contract Test
4. Developer Tooling
a. Theory
– Features of Decentralized Application Development
– Blockchain Agnostic Developer Workflow
– Web 3 JavaScript Libraries (Web3.js and ethers.js)
– Introduction to Infura
– Additional Development Tools: Hardhat, Scaffold-Eth, Brownie
b. Live Sessions (Practice)
– Introduction to JavaScript for Dapp Development
– Connecting to a Smart Contract Using Web3.js
– Intro to Building Tests For Smart Contracts